Ystads kulturhistoriska förening

Menu

De räddade staden

Ystads Fornminnesförening 100 år, red. Roland Jakobsson, Hans Fredriksson och Sten Hagberg, 2007

Förord:
Det är svårt att tänka sig ett Ystad utan alla sina vackra gamla korsvirkeshus. Men i början på förra seklet var det inte självklart att alla tyckte så. När staden behövde moderniseras stod korsvirkeskvarteren i vägen och de flesta ansåg att byggnaderna var i för dåligt skick för att bevaras.
Att dessa hus skulle kunna bli en stor attraktion för staden var inte många som förstod. Det skulle dröja ända till slutet av 40-talet innan stadens politiker insåg värdet av att bevara sina sin gamla arkitektur. Idag kan vi kanske tycka att det är märkligt, men det är faktiskt bara lite mer än 40 år sedan som gamla Apotekshuset vid Stortorget revs. Idag inser vi att det var ett stort misstag.
År 1907 skulle ett korsvirkeshus i hörnet utav Stora Östergatan och Pilgränd rivas men den gången fanns det några ystadsbo som ville annorlunda. Tillsammans med bland annat klostrets räddare rektor L M Neuman och en av stadens stora donatorer Emil A Borg startade majoren och greven Robert de la Gardie en räddningsaktion. Detta resulterade inte bara i att det s k. Borgmästarhuset räddades utan också i att Ystads fornminnesförening bildades som Skånes första fornminnesförening. Den har sedan dess medverkat till att rädda och bevara vår kulturhistoria och bland annat har många korsvirkeshus kunnat räddas till eftervärlden.

Föreningen har fortfarande efter 100 år en betydelsefull och viktig roll i förvaltandet av Ystads historia. Det har på ett fantastiskt sätt dokumenterat viktiga delar av historien genom årsboken Ystadiana och dess föregångare. Föreningen äger också Ystads kulturhistoriska samling och ansvar för alla nyinköp.

De räddade staden – Ystads Fornminnesförening 100 år, red. Roland Jakobsson, Hans Fredriksson och Sten Hagberg, 2007

De räddade staden – Ystads Fornminnesförening 100 år, red. Roland Jakobsson, Hans Fredriksson och Sten Hagberg, 2007